’s Middags of ’s avonds drinken: het verschil

Een middagje terrassen kan harder aankomen, dan een avondje doorzakken. Maar hoezo dan? Wij leggen het je uit.

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland, maar op een dag breekt de zon echt door en stromen de terrassen weer vol. Vaak gaat een broodje, salade of uitsmijter gepaard met een drankje of wat. Want het is (eindelijk) zonnig, tijd om te genieten! Voordat je het weet ben je een paar biertjes of wijntjes verder en voel je je licht in je hoofd. Dat je ’s middags sneller onder invloed bent, dan ’s avonds is geen fabel. En het heeft alles te maken met een (meer) lege maag en het zonnetje op je bol.

Nog ééntje dan

Omdat je maag in de middag minder gevuld is met eten en drinken dan in de avond, komt de alcohol sneller in de bloedbaan terecht. En omdat het verteringsproces op een lager pitje staat, blijft de alcohol ook langer in het bloed circuleren.

De zon speelt ook een rol in dit verhaal. (Vol) in de zon zitten zorgt ervoor dat je sneller uitdroogt. Daarnaast stimuleert alcohol je nieren om extra vocht af te voeren. Het gevolg is dat je sneller en vaker moet plassen. Hierdoor raak je dus ook sneller uitgedroogd. Die uitdroging is weer van invloed op het effect dat alcohol op je lichaam heeft. Je kunt je sneller aangeschoten, duizelig of verward voelen. Bron: kijkmagazine.nl.

Nog één wátertje dan

Daarom is het altijd verstandig dat áls je alcohol drinkt, op welk moment van de dag dan ook, je je vochtgehalte op peil houdt door het drinken van voldoende water of iets anders non-alcoholisch.

Gerelateerd

Background

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat