Van alcohol door naar de suikers

Ben je net gewend aan het niet-drinken betrap je jezelf erop dat je vaker iets suikerrijks in je mond stopt dan goed voor je is. Hoe dat komt? Dat lees je hier.

In alcohol zit (vaak) suiker. Een glas witte wijn bevat 1,5 klontje suiker en een glas gin-tonic 4 klontjes. Bij bier verschilt het nogal. Het ene biertje bevat nauwelijks suiker, terwijl het andere biertje 3 suikerklontjes bevat. Het kan zijn dat je nu je (tijdelijk) gestopt bent met het drinken van alcohol een extra behoefte voelt om suikers binnen te krijgen. Dit komt omdat suiker en sucrose, dat in de meeste frisdranken en snoepsoorten zit, zorgen voor een dopamine boost en verhoogde gevoelens van genot. En dat is precies wat ons brein wil.

Vervangende activiteiten

Om te voorkomen dat je in plaats van alcohol drinkt, verslingerd raakt aan zure matten en donuts moet je op zoek gaan naar gezonde mood boosting activiteiten. Denk hierbij aan sporten, met vrienden leuke dingen ondernemen, creatief bezig zijn of lekker buiten zijn. Deze activiteiten zorgen naast dopamine ook nog eens voor extra serotonine, endorfine en oxytocine – stofjes die eveneens zorgen voor gevoelens van plezier en kalmte. Bron: elle.com.

Amount of sugar per alcoholic drink

-1 glass of prosecco of 150 ml: 2 grams of sugar = half a teaspoon

-Half liter of beer: 3 grams of sugar = more than half a teaspoon

-Glass of white wine of 250 ml: 3.5 grams of sugar = three quarters teaspoon

- 250 ml glass of red wine: 3.5 grams of sugar = three quarters teaspoon

-Shot with a 35 ml mixed drink: 21 grams of sugar = a lot of teaspoons

 

Gerelateerd

Background

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat